Verkstaden

Denna byggnad är uppförd under slutet på 1890-talet och det är den sista byggnaden som finns kvar som har en direkt koppling till den smidesverksamhet som bedrevs på Jädersbruk fram till 1930-talet.

Den verksamhet som under 1900-talet bedrevs i byggnaden var Snickeri, Verkstad och Måleri för de produkter som framställdes i smedjan. Här fick spadar, krattor och andra verktyg sina skaft. Plogar, harvar och andra maskiner fick sina trädetaljer konstruerade och fint målade innan det var dags för montering. Utskeppning av varor skedde via Jäders station och vidare till Arboga hamn, med båt över Mälaren och via Stockholm ut på de stora haven. Se mer om vilka som arbetade i verkstaden under perioden 1906 – 1914.
En ångmaskin drev alla snickerimaskiner via axlar, växlar och fladdrande flatremmar. Skyddsanordningar var ett okänt begrepp och olyckor i maskinerna var säkert vanliga.
Då elektrifieringen svepte över Sverige vid 1900-talets början och kraftstationen vid Jädersbruk byggdes 1914 ersattes den gamla ångmaskinen med en elektrisk motor och det gemytliga pustandet försvann. På den norra gaveln fanns en travers vilken användes för att hissa ned tunga produkter till en järnvägsvagn som på stickspåret hade körts fram till byggnaden.

Byggnaden stod inledningsvis tom efter nedläggningen av smidesverksamheten på 1930-talet, men under vissa perioder de följande åren var den uthyrd till olika företagare. Så t.ex. har det tillverkats cementplattor med mosaikmönster här en tid. Den mesta av produktionen av dessa skedde troligtvis utomhus. Under några år fanns också inom området en fabrik för tillverkning av monteringsfärdiga hus och då användes Verkstaden för tillverkning av en del husdetaljer. För övrigt har byggnaden tidvis använts som lagerlokal.
När Domänverket år 1965 köpte Jädersbruk så hyrde totalförsvaret byggnaden och förvarade kimrök här. Det berättas, att då lagret av kimrök på 1970-talet flyttades en blåsig dag, så fick det till följd att hela området svärtades ner ordentligt och det skapade mycket irritation.

I slutet på 1990-talet tog Arboga kommun över ägandeskapet till byggnaden och den levde därefter under en lång tid med ett rivningshot över sig, men eftersom kommunen hade en hyresgäst fick byggnaden stå kvar. 2009 togs ett beslut att byggnaden skulle rustas för att kunna användas som samlingsplats för besöksnäring, museum och föreningslokal.

Idag utgör verkstadsbyggnaden föreningslokal och museum för Jädersbruks vänner.

Verkstaden 2020

Ett satellitfoto visar fastigheten Verkstaden med omgivning.
Verkstaden satellitfoto

På 1760-talet var bebyggelsen på Jäders holme i det här området av en helt annan karaktär.
Vill du veta mer om detta så kan du läsa här.