Jädersbruksdagarna 2023

Hölasset DSB_2440 DSB_3532

Vi är en förening som vill hålla historien levande i en vacker bruksmiljö vid Jädersbruk ca 4 km väster om Arboga. Under dessa två dagar har vi många aktiviteter som passar både unga och gamla. Uppträdanden, Utställningar, Mc, Fordon, Maskinkörning, hölassåkning och mycket mer. Givetvis har vi en mycket uppskattad hantverksmarknad !

Vårt evenemang besöks årligen av mellan 2 och 4000 besökare som mycket nöjda går hem efter sitt besök! för endast 100kr (vuxna) så får du en heldag i nostalgins tecken. Alla intäkter går oavkortat tillbaka till förensingens arbete med att hålla minnet av bruket levande.

Du hittar till evenemanget via väg 249 (går mellan Arboga och Fellingsbro) Avfart mot Jädersbruks Herrgård ca 4 km väster om Arboga.

Här nedan publicerar vi information om Jädersbruksdagarna, viktigt för dig som besökare. Här hittar du dom hetaste nyheterna och får en del goda råd inför ditt besök.

Se även Facebook JädersbruksDagarna

Förra årets film ser du på Youtube under: Jädersbruksdagarna

Senaste nytt!

230313

En försmak av årets program, se det som preliminärt, hittar vi på nya spännande saker så uppdaterar vi informationen.


230103

God start på det nya året, vi på Jädersbruk börjar redan tänka på årets evenemang  och det första vi vill säga är välkomna till Jädersbruksdagarna 2-3 september! Du noterar det givetvis på en gång i din kalender och sprid gärna budskapet till vänner och bekanta så vi blir riktigt många som ses på ”Dagarna”.


220905

Stort och innerligt tack till besökare, knallar och hårt arbetande funktionärer för en lyckad återstart av Jädersbruksdagarna. Efter två år i träda är det skönt att få veva igång motorerna igen. Nu utvärderar vi årets evenemang och laddar sedan om för nästa års äventyr. Väl mött på Jäder 2023.


220819

Efter frågor från besökare så kan vi meddela följande, ja vi tar ett inträde på 100kr för vuxna (barn under 15år går gratis), arrangemanget kostar mycket för föreningen att ordna och är en mycket viktig inkomstkälla för allt renoveringsarbete och kulturarbete vi gör under hela året. Alla pengar går oavkortat tillbaka till föreningens verksamhet, områdets bevarande och utveckling . Välkommen!


220613

Programmet börjar ta form, håll till godo med denna meny över vad vi planerar bjuda på under Jädersbruksdagarna, första helgen i september.

Affisch dagarna A4


220116

Styrelsen har beslutat att vi skall planera för att köra Jädersbruksdagarna! Vi håller alla tummarna att det skall kunna fungera och att vi kan återuppta detta mycket populära evenemang. Följ oss på hemsida och Facebook.


211101

Nu blickar vi framåt och hoppas på ett kommande år med Jädersbruksdagar, i vilken form och i vilken omfattning låter vi vara öppet tills vi vet mer om utvecklingen kring Covid-19. Håll koll på Hemsida och Facebook så ser du när vi tar fart på riktigt.


210707
Det är med tungt hjärta vi får meddela att beslut tagits att ställa in Jädersbruksdagarna pga covid19 även i år. För osäker prognos när restriktionerna lättas samt resurskrävande regelverk för att kunna genomföra ett Coronasäkert evenemang är huvudorsakerna.

Vi ber om tålamod och hoppas innerligt att vi kan ses på Järdersholme nästa år. Håll i och håll ut så vi blir av med Coronaeländet!


210519
Planeringsmöte med bra uppslutning och vi hoppas och tror just nu att vi ska kunna genomföra Jäderbsruksdagarna 4-5/9. Allt är givevis beroende på pandemins utveckling (avveckling) och myndigheternas beslut. MAT är temat, vi hoppas på en riktig matmässa som kanske kan bli tradition i skördetider. Notera 4-5 september i kalender!


210316
Vi hoppas kunna genomföra ett planeringsmöte inför Jädersbruksdagarna i mitten på april, ansökningar till polisen förbereds och vi lägger oss alltmer i startgroparna för att kunna genomföra de så efterlängtade Jädersbruksdagarna första helgen i september. Vi kan också meddela att årets tema blir MAT! Vi ser fram mot en riktig mat- och skördefest på Jäder i september. Följ våra förberedelser här på hemsidan och på Facebook.


210104
Nytt år och nya tag, vi önskar innerligt att vi i år kan återuppta det så populära evenemanget. Vi planerar för det men förljer givetvis myndigheternas rekomendationer, vidare information presenteras här och på vår Facebooksida för Jädersbruksdagarna. Väl mött första helgen i september!


200614
Det är med stor sorg vi måste meddela att även Jädersbruksvänner sällar sig till många andra evenemang denna sommar och ställer in årets Stora och trevliga folkfest vid Jädersbruk 5-6 september. Vi önskar innerligt att vi kan köra som vanligt nästa år. I väntan på det kan vi rekomendera ett besök vid vårt museum som är öppet söndagar under juni-augusti, kl 13-17. Välkomna!

200413
I dessa orostider kan vi bara hoppas och tro att vi kan genomföra årets Jädersbruksdagar. Vi planerar som vanligt och förbereder oss på ytterligare ett evenemang fullspäckat av maskiner, motorer, knallar och allt annat spännande vi brukar erbjuda under dessa nostalidagar. Sköt om er därute och håll koll på vår hemsida och Facebooksida där vi fortlöpande meddelar vad som händer.

Givetvis bokar vi alla in 5-6 september i kalendern så vi är beredda!


200131
Pigor och drängar samlas onsdag 12/2 för att dra igång årets planering, rykten säger att det kan blir mycket ”skönsång”…


200101
Pigor och drängar laddar för ett nytt år och planerar för ett riktigt bra evenemang!


190908

Slut för i år alla vänner, nu rullar vi undan maskiner, högtalare, traktorer, utställningar och allt annat som krävs för ett bra evenemang. Vännerna går på inget sätt i vila (vi hämta bara andan litet) sedan kör vi på med vårt långsiktiga arbete att hålla liv i historien om Jädersbruk och hålla området öppet och tillgängligt för besökare.

Vi utvecklar kontinuerligt vårt museum och vår verksamhet vilket kostar mycket stora pengar och det är här du som besökare kommer in i bilden, de 80kr du betalar in entré går oavkortat tillbaka till vår verksamhet som gagnar inte bara våra medlemmar utan hela bygden som får ett fint område för historia, kultur och rekreation, det är vad vi kallar landsbygdsutveckling!

Stort och innerligt tack till er besökare som trotsade vädergudarna och tog er till Jädersbruk denna septemberhelg som ändå slutade i solsken. Slutligen tackar vi alla medlemmar och volontärer som utan ersättning gör detta evenemang möjligt, organisation, ansvar och planering är våra ledord, det skapar medlemskraft som kan flytta berg (eller i vart fall en fastkörd bil)

Väl mött på Jädersbruksdagarna 2020!


190908

Lördagen inleddes litet gråmulet med regnskurar, men varefter dagen gick så fick solen allt mer plats vi får glädjas åt en lyckat dag trots några bogseringar (en del av upplevelsen).

Bilder och kommentarer från lördagen ser du via: Jädersbruksdagarna

Nedan ser du söndagens program som vi hoppas lockar många besökare, välkomna!

Skylt dagsprogram söndag 2019


190907

Nu kör vi! Välkomna till två dagar av nostalgi, kultur och masssor av maskiner, fordon och kul för barnen, dagens program ser du här nedan.

Skylt dagsprogram lördag 2019


190828

Historiebitare, nu har ni chansen att djupdyka i vår spännade forntid och allt som hänt på Jäder. Bildvisning, Utställning och Historisk rundvandring står på programmet. Gå till vår stora verkstad mitt på området så får du mer information av våra kunniga guider,

Skylt Historia A3


190813

Musiclovers, låt oss presentera årets underhållare som kommer att förgylla dagen mellan motårvrål och stånkande ångmaskiner!

ROCKLELLEZ    Frittes o Peppes duo


190731

Här kommer affischen som berättar mer om vad som händer under dagarna.

Affisch dagarna A4


190624

Vi breddar utbudet för er besökare och välkomnar även knallar som säljer:

  • Skinnkläder
  • Arbetskläder
  • Friluftskläder
  • Köksredskap
  • Handverktyg

190408
Vi släpper vår kombinerade affisch för Jädersbruksdagarna och ytterligare två intressanta aktiviteter på Jäder under sommaren. Varmt välkomna redan i juni så får ni en försmak av allt det som kommer i september!

Affisch dagarna mm

Du hittar affischen i pdf-format genom att klicka på länken: Affisch dagarna mm

Skriv gärna ut den och sätt upp den på alla anslagstavlor du hittar!


190307:
Första planeringsmötet avklarat, besättningen är i stort sett intakt. Vi söker dock tre funktionärer som kan axla vakanta arbetsuppgifter:
1. Badtunneansvarig; (se till att tunnorna är hela, kommer på plats och fylls med vatten)
2. Avspärrningar/Säkerhet; Dra ut rep runt maskiner och andra avspärrningar
3. Hålla ihop hölassgänget

Hör av dig till någon i styrelsen om du vill vara med och jobba i vårt härliga gäng.

För övrigt så spinner vi vidare på förra årets lyckade tema då vi blandade nytt och gammalt. Vi har just nu arbetsnamnet ”Det blir vad det blir”. Vi vill givetvis locka alla generationer och alla smaker.


190107:

Nu kan vi äntligen presentera filmen från Jädersbruksdagarna 2018. Följ länken och njut av filmen, notera att den är uppdelad i fyra delar (1-4)

Länk till Filmen


181209:

Nu lackar det mot Jul och vi tillönskar er alla en riktigt god och vilsam helg där ni kan ladda batterierna, smörja kolvarna och trimma mopeden.
Vännerna går i julvila med en skön känsla och vetskap om att vi genomfört riktigt många både stora och små projekt. Tillsammans med övriga aktörer på Jädersbruk bidrar vi till ett trivsammare besöksmål för både tillresande och Arbogabor. Vi ses 7-8 september 2019 då pigor och drängar hittar på nya upptåg på Jädersbruksdagarna.


180903:

Stort och innerligt tack till besökare, pigor, drängar och alla andra som gjorde årets Jädersbruksdagar till den familjefest vi vill att det skall vara! Ingen nämnd, ingen glömd. Vi gör det tillsammans på Jäder! Väl mött på nästa års evenemang!


180902:

Skylt dagsprogram söndag 2018


180901:

Skylt dagsprogram lördag 2018


180827:

Smakprov på en av våra annonser, det är nära nu…

Annons Västerås Tidning-1734


180723:
Rapport från hängmattan säger att vi har det mesta under kontroll, vi saknar dock dig med superovanliga maskiner eller andra prylar som får folk att höja på ögonbrynen, Nytt möter Gammalt ger oss mycket fria händer att bjuda in unika manicker av alla de slag. Hör av dig om du vill komma och visa upp något.


180323:
Plötsligt händer det! Vi har nu bestämt oss för årets tema och det blir den spännande benämningen
”Nytt möter gammalt” Jag ser en buffé av häftiga saker från förr och nu framför mig. Vi lättar litet på reglerna att det bara skall vara gamla saker, det finns ju så fruktansvärt många galna saker som bara väntar på att visas upp. Givetvis ramas allt in av marknad och maskiner med anknytning till fornstora dagar. Välkomna!


180213:
Ett första och mycket välbesökt planeringsmöte har hållits och nu är ramarna satta för årets evenemang, det talas om ett ”smörgåsbord” fullt av alla tänkbara aktiviteter.


Traktorer:
Som vanligt är alla veterantraktorer välkomna att visa upp sig i parad och i utställningen i Parken. Hör av dig till Karl-Olov på telefon 073-674 06 75 om du tänker komma.


Motorer:
Vi välkomnar gamla motorer av alla de slag. Allt som ryker och väsnas vill vi se på Jäder. Anmäld dig till Göran Eriksson på telefon 070-646 48 56


Fri entré Finbilar och Mc:
Finbilar och Mc får i mån av plats köra in på utställningsområdet. Förare och bil åker in gratis. eventuella passagerare betalar entré.

OBS Inga krav på veteran! Allt som är häftigt och annorlunda är välkommet.

Jädersbruksvänner förbehåller sig rätten att avgöra vilka som tillåts komma in.


ENTRE:
Vuxen 80 kr. Barn/ungdom tom 14 år gratis.

För detta låga pris får du tillträde till hela området som sjuder av liv och rörelse, maskiner och fordon i en salig blandning. Hantverksmarknad, uppträdanden och givetvis mycket att äta och dricka till humana priser.


Parkering för funktionshindrade:
Det finns möjlighet att köra fram med bilen och släppa av funktionshindrade vid entren och sedan köra tillbaka bilen till parkeringen.
Parkering för funktionshindrade finns inne på området, där det går att ta ut ev rullstol på asfalterad gångväg. Visa ert parkeringstillstånd för Parkeringsvakterna.
På området finns omväxlande asfaltvägar och grusvägar. Vissa av aktiviteterna är på klippta gräsytor.
Beträffande toalett så har vi toalett för funktionshindrade inne i Verkstaden.


Boende i Arbogatrakten:
Bor gör du i Arboga med omnejd, se länken


Så här hittar Du hit!
Det är skyltat vid alla infarter till området.
All infart mot Jädersbruk sker från väg 249 Arboga-Fellingsbro
Vår besöksadress är Järdersholme Verkstaden 118, 732 96 Arboga. Se Karta


Kontaktinfo:
Knallarna: Ing-Britt Felt 070-656 30 55, ingbritt.feldt@gmail.com
Övriga frågor: Karin Jonsson 070-488 06 95 karin.dalkulla@telia.com


Bilder från tidigare år: ser du via vår sida ”Arkivet”


Filmer: DVD finns från nästan alla år, men säljes i begränsad omfattning.


VÄLKOMNA !