Denna byggnad är uppförd under åren 1889 – 1892, och det är den sista byggnaden som finns kvar som har en direkt koppling till den smidesverksamhet som bedrevs på Jädersbruk fram till 1930-talet.
På grund av att den utarrenderade smidesverksamheten gick i konkurs år 1892 kom byggnaden att stå oinredd under sex år. År 1898 inreddes byggnaden som en mekanisk verkstad där drivningen av maskinerna skedde med en ångpanna/ångmaskin via axlar, växlar och fladdrande flatremmar. Denna verksamhet bedrevs fram till år 1905.
År 1906 arrenderade snickerifirman Bröderna Jansson i Örebro byggnaden som kom att användas till möbelfabrik. Alla snickerimaskiner drevs av elmotorer via axlar, växlar och fladdrande flatremmar redan år 1906. Dessa motorer samt en ångpanna var inrymda i den norra byggnadsdelen, s.k. maskinhuset, medan själva snickeriverkstaden var inrymd i den södra byggnadsdelen.
Under Bröderna Janssons arrendeperiod inträffade i november 1908 en kraftig brand som kom att ödelägga snickeriverksamheten under en period. Verksamheten återupptogs dock sedan den nedbrunna verkstadbyggnaden återuppförts under första halvåret 1909.
År 1919 till 1928 arrenderade Stål och Maskinaktiebolaget i Uppsala hela smidesrörelsen inklusive den tidigare ”snickerifabriken” som nu inrymmer mekanisk verkstad och måleri.
Byggnaden stod inledningsvis tom efter nedläggningen av smidesverksamheten 1936, men under vissa perioder de följande åren var den uthyrd till olika företagare.
Så t.ex. har det tillverkats cementplattor med mosaikmönster här en tid. Den mesta av produktionen av dessa skedde troligtvis utomhus.
Under några år fanns också inom området en fabrik för tillverkning av monteringsfärdiga hus och då användes Verkstadsbyggnaden för tillverkning av en del husdetaljer. För övrigt har byggnaden tidvis använts som lagerlokal.
När Domänverket år 1965 köpte Jädersbruk så hyrde totalförsvaret byggnaden och förvarade kimrök här. Det berättas, att då lagret av kimrök på 1970-talet flyttades en blåsig dag, så fick det till följd att hela området svärtades ner ordentligt och det skapade mycket irritation.
I slutet på 1990-talet tog Arboga kommun över ägandeskapet till byggnaden och den levde därefter under en lång tid med ett rivningshot över sig, men eftersom kommunen hade en hyresgäst fick byggnaden stå kvar.
År 2009 togs ett beslut att byggnaden skulle rustas för att kunna användas som samlingsplats för besöksnäring, museum och föreningslokal.
Byggnaden som den såg ut 2010
Idag utgör verkstadsbyggnaden föreningslokal och museum för Jädersbruks vänner.